ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς να βγάλεις χρήματα πουλώντας απλές υπηρεσίες On Line

Λογικά στις πρώτες γραμμές αυτού του άρθρου θα σκεφτείς ότι αυτά δεν γίνονται και θα το εγκαταλείψεις.

Αν όμως έχεις την πίστη ότι σε ένα νέο κόσμο που όλα γίνονται μέσω του διαδικτύου (ειδικά στην περίοδο της καραντίνας πήραμε πολλά μαθήματα για το πόσα μπορούν να γίνουν αποκλειστικά μέσα από αυτό) τότε αφιέρωσε μερικά λεπτά.

Πιθανότατα όταν σκέφτεσαι ανθρώπους που κερδίζουν χρήματα online νομίζεις πως όλοι αυτοί κάνουν κάτι πολύπλοκο και πολυ εξειδικευμένο και πως εσύ δεν έχεις αντίστοιχες δεξιότητες να πουλήσεις.

Φαντάζεσαι ότι γράφουν κώδικα, ή ότι πουλάνε επιχειρηματικές συμβουλές ή ότι γράφουν ηλεκτρονικά βιβλία κλπ.

Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι ακριβώς. Ο πλανήτης είναι τεράστιος και οι ανάγκες που έχει ο περισσότερος κόσμος δεν είναι να του γραψεις ένα βιβλίο ή κώδικα γιά κάποιο λογισμικό που θέλει να εκδόσει.

Συνήθως ο απλός κόσμος θέλει απλά πράματα:

  • να του μετατρέψει κάποιος ένα αρχείο ήχου σε mp3,
  • να αφαιρέσει το background ή ένα αντικείμενο σε μία φωτογραφία,
  • να του δημιουργήσει facebook page για την επιχείρηση του (κι όμως),
  • να επεξεργαστείς ένα βίντεο (πχ χρωματα ή resize ή μοντάζ) και να το βάλεις στο youtube κανάλι του,
  • να μπεις στο  website του ως κρυφός επισκέπτης (πχ σε eshop) και να του πείς πως σου φάνηκε (αυτό λέγεται mystery shopper),
  • να κάνεις κάποιες ρυθμίσεις στον υπολογιστή κάποιου μέσω teamviewer,
  • και δεκάδες ή εκατοντάδες ακόμη παρόμοιες απλές υπηρεσίες που για τους πελάτες που τις αναζητούν δεν είναι καθόλου απλές.

Υπάρχουν πολλές πλατφόρμες (marketplaces υπηρεσιών λέγονται) που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο. Εμείς εδώ θα παρουσιάσουμε την πιο απλή, δημοφιλή και προσανατολισμένη σε απλές (έως και πολύπλοκες) υπηρεσίες που ο καθένας μπορεί να προσφέρει.

Σας παρουσιάζουμε το FIVERR (πατήστε στο εικονίδιο κάτω)

  1. Μπείτε στο fiverr και κάνετε εγγραφή με μία από τις μεθόδους (Βρείτε ένα καλό username, είναι το μόνο που δεν μπορείτε να αλλάξετε αργότερα ).
  2. Περιηγηθείτε στις κατηγορίες, κάνετε μερικές αναζητήσεις για υπηρσίες που γνωρίζετε να προσφέρετε κι εσείς.
  3. Μπείτε σε κάποιες που θα σας τραβήξουν την προσοχή, διάβαστε τον τίτλο τους τις περιγραφές τα πακέτα τιμών τους και αντιγράψτε την φιλοσοφία τους.
  4. Το ιδανικό θα ήταν να αγοράσετε μια ή και δύο υπηρεσίες από κάποιους (πάρτε κάτι με 5 δολάρια αξίζει) ώστε να δείτε την διαδικασία από τη πλευρά του πελάτη, τον τρόπο που σας μιλάει ο πωλητής πώς γίνεται η διαδικασία κλπ. Μία καλή ιδέα είναι να αγοράσετε ένα logo για 5-10 το πολύ ευρώ που λογικά θα σας χρειαστεί ή αλλιώς αγοράστε κάτι που να σχετίζεται με αυτό που έχετε σκοπό να πουλήσετε ώστε να κατανοήσετε κάπως τον ανταγωνισμό.
  5. Αφού έχετε καταλήξει, δημιουργήστε το πρώτο σας GIG, έτσι λέγονται οι υπηρεσίες στο fiverr.
  6. Γράψτε τίτλο, περιγραφή, φτιάξτε τα pricing plans σας (ξεκινήστε με χαμηλές τιμές για να υπερνικήσετε τον ανταγωνισμό και μετα τις αυξάνετε), και ανεβάστε μια φωτογραφία. Ιδανικό θα ήταν να ανεβάσετε και ένα βίντεο που θα περιγράφει την υπηρεσία σας. Μία καλή ιδέα για αργότερα είναι να πληρώσετε κάποιον στο fiverr να εκφωνίσει στα αγγλικά ή στα ελληνικά αν πουλάτε υπηρεσίες μόνο σε Έλληνες, μερικά λόγια σχετικά με αυτό που πουλάτε ώστε να φτιάξετε με την φωνή του ένα απλό βίντεο που να παρουσιάζει τις υπηρεσίες σας. Νομίζω πως 5-10 δολάρια για 100-150 λέξεις είναι αρκετά για να αγοράσετε ένα επαγγελματικό voice over. Αλλά τώρα για αρχή μπορείτε να βάλετε απλώς μία φωτογραφία.
  7. Αφού τελειώσετε με την δημιουργία του Gig, περιμένετε για πελάτες.
  8. Αυτό είναι και το σημείο που οι περισσότεροι τα παρατούν. Για να σε βρει κάποιος πελάτης θα πρέπει να σε βρει στις αναζητήσεις. Για να σε βρει στις αναζητήσεις θα πρέπει να είσαι δημοφιλής και να έχεις συνάφεια με αυτό που ψάχνει. Εδώ αρχίζει η ιστορία με το αυγό και την κότα. Πως θα γίνεις δημοφιλής αν δεν σε δείξει στις αναζητήσεις πρώτα; Το fiverr λοιπόν θα αρχίσει να σε προβάλλει κάπου-κάπου (όχι πάντα) και θα μετράει αν σου έκανε κλικ κάποιος και διάφορα παρόμοια user signals που δείχνουν ότι το gig σου ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα έστω και λίγο. Κάποια στιγμή θα σου δώσει ευκαιρίες ίσως και αρκετές και θα σου στείλει κάποιος πελάτης μήνυμα για να σε ρωτήσει κατι. Ίσως σε ρωτήσει πόσο κοστίζει κάτι που πουλάς. Ανάλογα με τον ανταγωνισμό, το ενδιαφέρον και την ζήτηση που έχει η υπηρεσία που πουλάς, ίσως περάσουν εβδομάδες μέχρι να πάρεις την πρώτη σου παραγγελία. Εγώ θυμάμαι ότι πήρα την πρώτη μου παραγγελία σε περίπου τρεις εβδομάδες αλλά σε άλλους μπορεί να κάνει πολύ περισσότερο.
  9. Ήρθε λοιπόν η πρώτη παραγγελία. Την εκτελείς όσο καλύτερα μπορείς. Μιλάς όσο γίνεται πιο ευγενικά και άμεσα. Την παραδίδεις, και ο χρήστης ιδανικά σου βάζει ως βαθμολογία 5 αστεράκια. Δυστυχώς μόνο το 5 stars review είναι καλή βαθμολογία στο fiverr. Για κάποιο λόγο ακόμη και το 4.9 αποτελεί ένα ψεγάδι.
  10. Μερικές συμβουλές:
    1. Να απαντάς στα μηνύματα όσο πιο γρήγορα γίνεται γιατί το fiverr μετράει τον χρόνο απόκρισης ως καλό στοιχείο ενός πωλητή. Γι’ αυτό κατέβασε την εφαρμογή.
    2. Να έχεις υπομονή και να μην απαντάς εν θερμώ σε αγενείς πελάτες. Μερικές φορές θα θέλεις να σπάσεις το πληκτρολόγιο με κάποιους αγενείς νεαρούς που θα σε αποκαλούν “μπρο” , αλλά η ψυχραιμία σου θα σε ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό.
    3. Να κάνεις ακύρωση μιας παραγγελίας όταν βλέπεις ότι μάλλον δεν είναι ευχαριστημένος και θα σου βάλει κακή βαθμολογία. Κάνε το ακόμη κι αν έχεις παραδώσει ήδη όλη την δουλειά σου. Το χειρότερο που θα σε ακολουθεί μάλιστα για πάντα είναι η βαθμολογία.
    4. ΜΗΝ ΒΑΛΕΙΣ ΠΟΤΕ φίλο σου να σου κάνει ψεύτικη παραγγελία. Αν και θεωρητικά γίνεται και θα βοηθήσει στην αρχή την ενεργοποίηση του αλγορίθμου αναζήτησης είναι πολύ επικίνδυνο. Το fiverr  ελέγχει τα πάντα. Αν ο φίλος σου πχ έρθει ποτέ σπίτι σου και μπει να τσεκάρει το fiverr από την ίδια ip address θα σε τιμωρήσει. Το συγκεκριμένο παράδειγμα το έχω δει να συμβαίνει και μάλιστα γνωρίζω περιπτώσεις που τους έκαναν παύση του λογαριασμού.
    5. Πρέπει να έχεις υπομονή και να βελτιώνεσαι συνέχεια. Κάποια στιγμή δεν θα πιστεύεις ότι όλο αυτό που ξεκίνησε “για πλάκα” αποδίδει χρήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέα Εποχή για τις Ελληνικές Start Ups. Επιδοτήσεις, Φοροεκπτώσεις

Γιώργος Δεληγιάννης

Πώς πήρε το όνομά της η Black Friday;

admin

Τι είναι οι startup (νεοφυείς ) επιχειρήσεις

Γιώργος Δεληγιάννης

Τέλος για την Mc Donalds το εμβληματικό κατάστημα της Times Square.

Φαϋττός: To travel stop με το αρχαίο όνομα που αξίζει να σταματήσεις

admin

Θέλεις να προσλάβεις φίλους σου; Διάβασε αυτές τις 5 συμβουλές

Γιώργος Δεληγιάννης