ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στρώμα “αφρού μνήμης” – Αξίζει την Αγορά; Πλεονεκτήματα & Μειονεκτήματα

Ένας καλός ύπνος μπορεί να είναι ένα μεγάλο μέρος της κινητήριας δύναμης για μία ζωή γεμάτη ενέργεια. Η επιλογή στρώματος σίγουρα είναι η βασικότερη παράμετρος που επιδρά στον ύπνο. Αξίζει τα χρήματα της μία επένδυση σε ένα στρώμα memory foam;

Τι είναι ο αφρός μνήμης;


Σχεδιάστηκε για πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του 1960 για καθίσματα αεροπλάνου της NASA και είναι κατασκευασμένος από μια ουσία που ονομάζεται viscoelastic. Ο αφρός μνήμης είναι κορυφαίος απορροφητής ενέργειας και πολύ απαλός.

Ο memory foam ανταποκρίνεται στην πίεση του σώματος αλλά και στην θερμοκρασία του, κατανέμοντας ομοιόμορφα το σωματικό βάρος. Στη συνέχεια επιστρέφει στο αρχικό του σχήμα μόλις αφαιρεθεί η πίεση.

Αυτή είναι η βασική του ιδιότητα που το δίνει πλεονεκτήματα στον αγώνα για ένα καλό ύπνο αλλά και κάποια μειονεκτήματα.

Ποια είναι τα οφέλη του Memory Foam;

Δεν υπάρχουν αντικειμενικές μελέτες που υποστηρίζουν τα οφέλη του αφρού μνήμης – ή τις επιπτώσεις οποιουδήποτε άλλου τύπου επιφάνειας ύπνου (στρώματα κλπ).

Ίσως ο λόγος που δεν υπάρχουν τέτοιες αντικειμενικές μελέτες να είναι το ότι μπορεί να είναι ακριβοί, εάν διεξάγονται από ανεξάρτητους φορείς ενώ από την άλλη θα είχαν μια σκιά προκατάληψης, εάν πραγματοποιούνταν με υποστήριξη από τη βιομηχανία στρωμάτων.

Επίσης, η τεχνολογία του αφρού μνήμης για χρήση σε ύπνο, είναι σχετικά νέα ώστε να έχει μελετηθεί επαρκώς. Όμως ίσως ένα από τα πιο δύσκολα εμπόδια για τον έλεγχο των οφελών στην υγεία των στρωμάτων όπως ο αφρός μνήμης είναι η υποκειμενική φύση του ύπνου. Είναι απλά δύσκολο να μετρηθεί.

Για παράδειγμα η ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου, μετρούμενη με ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG), και άλλα ευρήματα που μπορούν να καταγραφούν κατά τη διάρκεια ενός τεστ ύπνου δεν ταιριάζουν πάντα τέλεια με την υποκειμενική εμπειρία ενός ατόμου.

Επειδή προφανώς δεν μπορούμε να απαντήσουμε με σιγουριά για τα οφέλη του memory foam, θα αναφέρουμε τα βασικά συμπεράσματα από διάφορες μικρές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί.

  • ο αφρός μνήμης μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο
  • Μπορεί, αν ανακουφίσει τα οδυνηρά σημεία πίεσης
  • Όπως μάλλον φαίνεται ο αφρός μνήμης δεν προσφέρει τίποτα στο πρόβλημα της άπνοιας ύπνου ή άλλες διαταραχές αναπνοής ύπνου
  • Όταν ξαπλώνετε στον αφρό μνήμης, η θερμότητα από το σώμα σας την μαλακώνει σε κατάλληλα σημεία
  • βοηθά στη στήριξη του σώματός σας κατά μήκος των καμπυλών και των φυσικών γραμμών του σώματος, επομένως αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν την υπόθεση, οι επιφάνειες ύπνου αφρού μνήμης μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για τους ηλικιωμένους.
  • Επειδή τα στρώματα memory foam δεν έχουν ελατήρια, αισθάνεσαι την κίνηση του συντρόφου σου που κοιμάται δίπλα σου λιγότερο, και αυτό μπορεί να βοηθήσει επίσης έναν καλό ύπνο.
  • Αν και δεν έχει αναφερθεί από τους δοκιμαστές στα διάφορα τεστ που έχουν πραγματοποιηθεί, τα προϊόντα αφρού μνήμης μπορούν να διατηρήσουν τη θερμότητα του σώματος, κάτι που θα μπορούσε να τα κάνει λιγότερο άνετα σε ζεστό καιρό.
  • Όταν είναι καινούργιος, ο αφρός μνήμης μπορεί να παράγει μια περίεργη χημική μυρωδιά – ένα φαινόμενο που ονομάζεται offgassing
  • Κάποιοι ειδικοί συνιστούν την αποφυγή αυτού και παρόμοιων πολύ μαλακών υλικών για χρήση σε βρεφικά κρεβάτια διότι πιθανότατα τα μαλακά κλινοσκεπάσματα παγιδεύουν διοξείδιο του άνθρακα και θεωρητικα αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτων από σύνδρομο ξαφνικού παιδικού θανάτου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τεράστιο αστέρι εξαφανίστηκε και κανείς δεν είναι σίγουρος πού πήγε

Γιώργος Δεληγιάννης

#pin2clean κι εσύ για την μείωση των πυρκαγιών

Γιώργος Δεληγιάννης

Επιβατικά Αεροπλάνα με Κινητήρες Υδρογόνου – “Όντως;”

Γιώργος Δεληγιάννης

Αυτά που δεν γνωρίζετε πριν αγοράσετε νέα τηλεόραση

admin

Xiaomi κάμερα παρακολούθησης του σπιτιού σας σε απίθανη νέα τιμή

Η χρήση τεχνητών έναντι φυσικών τόνων σε ακουστικά πειράματα

Γιώργος Δεληγιάννης