ΑΠΟΨΗ

Γιατί τα παλιά χρόνια μας φαίνονται πάντα καλύτερα;

Γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να εξυμνούν τις παλιές εποχές; Αν και κάποια χρόνια δεν είναι καλύτερα από σήμερα, ο κόσμος τα αντιλαμβάνεται ως παλιές καλές ημέρες

“Κάθε χρόνο και χειρότερα”, η “χρυσή περίοδος”, η “εποχή των παχιών αγελάδων” είναι μόνο μερικές από τις εκφράσεις που χρησιμοποιούμε για να δείξουμε πόσο καλές ήταν οι παλιές εποχές όταν μάλιστα παραδόξως τον καιρό εκείνο “τον καλό”, επίσης περιγράφαμε την εποχή που διανύαμε με τα χειρότερα λόγια.

Το φαινόμενο της «νοσταλγίας» ή της λαχτάρας για το παρελθόν είναι ένα σύνθετο ψυχολογικό και πολιτισμικό φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί σε διαφορετικές κοινωνίες και ιστορικές περιόδους. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι τείνουν να εξυμνούν τις παλιές εποχές και να τις βλέπουν ως «παλιές καλές εποχές», ακόμα κι αν δεν ήταν αντικειμενικά καλύτερες από τις σημερινές.

Ξεκίνησα μία μικρή έρευνα (που τελικά κατέληξε σε αυτό εδώ το μικρό άρθρο) από την πεποίθηση ότι η κύρια δύναμη που μας ωθεί σε αυτό το φαινόμενο είναι ότι στα παλαιότερα χρόνια ΕΜΕΙΣ ημασταν καλύτεροι και όχι η εποχή, και στις σκέψεις μας τείνουμε πάντα να εξιδανικεύουμε την νιότη και την εποχή που την ζήσαμε.

Εξιδανίκευση της Νεολαίας

Πολλοί άνθρωποι συνδέουν το παρελθόν με τη νιότη τους, μια εποχή που ένιωθαν πιο ξέγνοιαστοι και αισιόδοξοι για το μέλλον. Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, μπορεί να κοιτάξουν πίσω στη νιότη τους με νοσταλγία και λαχτάρα, οδηγώντας τους να βλέπουν το παρελθόν ως μια χρυσή εποχή.

Το άρθρο αυτό γράφτηκε από την αρθογραφική ομάδα της zoom-out.gr. Zoom Out – Κατασκευή ιστοσελίδων και Διαφήμιση στον Βόλο την Θεσσαλία και όλη την Ελλάδα με συνεργάτες για δια ζώσης συναντήσεις σε Αλεξανδρούπολη, Αθήνα, θεσσαλονίκη, Ιωάννινα.

Επιλεκτική Μνήμη:

Οι άνθρωποι τείνουν να θυμούνται τις θετικές πτυχές του παρελθόντος και να ξεχνούν τις αρνητικές. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται «ροζ αναδρομή». Καθώς περνά ο καιρός, οι αναμνήσεις παραμορφώνονται και εξιδανικεύονται, κάνοντας το παρελθόν να φαίνεται καλύτερο από ό,τι ήταν στην πραγματικότητα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να συγκρίνουν το παρόν αρνητικά με μια εξιδανικευμένη και εξιδανικευμένη εκδοχή του παρελθόντος.

Απώλεια Οικειότητας

Συχνά οι αλλαγές στην ζωή μας είναι σκληρές και άβολες. Η αδυναμία εξοικείωσης με το παρόν μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να λαχταρούν για παρελθόν. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν οι άνθρωποι βιώνουν σημαντικές αλλαγές στη ζωή τους, όπως η μετακόμιση, η αλλαγή εργασίας ή η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου.

Κοινωνική Ταυτότητα

Η αίσθηση ταυτότητας των ανθρώπων συνδέεται συχνά με το πολιτιστικό και ιστορικό τους υπόβαθρο. Η νοσταλγία μπορεί να είναι ένας τρόπος για τους ανθρώπους να επιβεβαιώσουν τη σύνδεσή τους με τις πολιτιστικές τους ρίζες και να αισθανθούν μια αίσθηση συνέχειας με το παρελθόν.

Επιρροή των μέσων ενημέρωσης

Τα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των ταινιών, της μουσικής και της λογοτεχνίας, συχνά ρομαντικοποιούν το παρελθόν και το απεικονίζουν ως μια πιο απλή, πιο αθώα εποχή. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια νοσταλγική λαχτάρα για το παρελθόν, ακόμη και σε ανθρώπους που δεν βίωσαν προσωπικά αυτή την περίοδο.

Η τάση των ανθρώπων να εξυμνούν τις παλιές εποχές και να τις βλέπουν ως τις «παλιές καλές εποχές» είναι ένα σύνθετο φαινόμενο που αντανακλά τις έμφυτες ψυχολογικές μας τάσεις καθώς και πολιτιστικούς και κοινωνικούς παράγοντες. Αυτή η νοσταλγία μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση επιθυμίας επιστροφής στα παλιά, είναι όμως σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το παρελθόν δεν ήταν απαραίτητα καλύτερο ή χειρότερο από το παρόν και ότι η αλλαγή είναι ένα φυσικό μέρος της ζωής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τσαμπουκαλέματα…

Τι είναι η GENERATION Z ;

Εντάξει μωρέ στα λεφτά θα τα χαλάσουμε;

Μήπως χρειαζόμαστε κάποιον τρελό ηγέτη;