Η μαγειρική δεν αφορά μόνο τις γεύσεις, αλλά και τη δημιουργικότητα. Αν και οι ψησταριές και ιδιαίτερα οι ψησταριές Napoleon προσφέρουν τον πιο απολαυστικό και παραδοσιακό τρόπο ψησίματος, κάποιοι άνθρωποι έχουν δοκιμάσει πιο παράξενες και ασυνήθιστες μεθόδους για να ετοιμάσουν το φαγητό τους. Από το ψήσιμο μπισκότων στο ταμπλό του αυτοκινήτου μέχρι το τηγάνισμα μπέικον με ισιωτική μαλλιών, ας ρίξουμε μια ματιά στις πιο τρελές τεχνικές μαγειρέματος που δοκιμάστηκαν – με άλλοτε επιτυχία και άλλοτε… πλήρη αποτυχία.
1. Ψήσιμο μπριζόλας με σίδερο ρούχων
Τοποθετήστε μια μπριζόλα σε αλουμινόχαρτο, προσθέστε καρυκεύματα και λίγο λάδι, τυλίξτε την καλά και χρησιμοποιήστε ένα καυτό σίδερο ρούχων για να τη μαγειρέψετε! Αν πιέσετε το σίδερο και στις δύο πλευρές για περίπου 5 λεπτά, θα έχετε ένα αξιοπρεπές medium rare αποτέλεσμα. Η ίδια μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τοστ.
2. Φούρνος αυτοκινήτου – Μπισκότα στο ταμπλό
Όταν η εξωτερική θερμοκρασία αγγίζει τους 40°C, μπορείτε να φτιάξετε μπισκότα μέσα στο αυτοκίνητό σας. Αρκεί να τοποθετήσετε τη ζύμη σε ένα αντικολλητικό ταψί, να την αφήσετε πάνω στο ταμπλό και να περιμένετε περίπου 5 ώρες. Δεν θα αποκτήσουν το τέλειο χρυσαφί χρώμα, αλλά θα είναι πλήρως μαγειρεμένα.
3. Πίτσα στο τηγάνι
Αντί να ψήσετε την πίτσα στον φούρνο, βάλτε την κατευθείαν σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι και καλύψτε την με καπάκι. Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει το τυρί και να γίνει τραγανή η ζύμη. Πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτός ο τρόπος αναδεικνύει περισσότερο τις γεύσεις.
4. Μπέικον με ισιωτική μαλλιών
Ναι, μπορείτε να τηγανίσετε μπέικον χρησιμοποιώντας μια ισιωτική μαλλιών! Αρκεί να το τοποθετήσετε ανάμεσα στις θερμαινόμενες πλάκες, να το πιέσετε και να το αφήσετε να ψηθεί. Επειδή η ισιωτική δεν είναι σχεδιασμένη για μαγειρική, η διαδικασία είναι αρκετά αργή και σίγουρα θα αφήσει μια έντονη μυρωδιά μπέικον στις πλάκες.
5. Χρησιμοποιώντας το καπό του αυτοκινήτου ως φούρνο
Το βιβλίο Manifold Destiny εξηγεί πώς μπορείτε να μαγειρέψετε πάνω στον κινητήρα του αυτοκινήτου σας. Αν τοποθετήσετε το φαγητό σας σε αλουμινόχαρτο και το στερεώσετε σε ένα σημείο του κινητήρα που θερμαίνεται αρκετά, μπορείτε να το μαγειρέψετε ενώ οδηγείτε. Για παράδειγμα, το “Cruise-Control Pork Tenderloin” χρειάζεται περίπου 400 χιλιόμετρα διαδρομής για να ψηθεί σωστά, ενώ οι γαρίδες Cajun μόλις 57 χιλιόμετρα!
6. Αυγό και μπέικον σε χάρτινη σακούλα
Τοποθετήστε λωρίδες μπέικον στον πάτο μιας χάρτινης σακούλας, σπάστε ένα αυγό από πάνω και κλείστε το άνοιγμα. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τη σακούλα πάνω σε φωτιά ή μπάρμπεκιου. Το μπέικον θα βγάλει το λίπος του, το οποίο θα αποτρέψει τη σακούλα από το να πάρει φωτιά, μαγειρεύοντας το αυγό και το κρέας ταυτόχρονα.
7. Παγωτό που ζεσταίνεται αντί να ψύχεται
Με τη χρήση μεθυλοκυτταρίνης, μπορείτε να φτιάξετε “καυτό” παγωτό. Αυτή η ένωση σκληραίνει όταν θερμαίνεται, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να βυθίσετε μια κουταλιά υγρού παγωτού σε ζεστό νερό και να το δείτε να γίνεται στερεό. Όταν κρυώσει, λιώνει ξανά!
8. Sous Vide – Μαγειρεύοντας σε σακούλα κενού
Η τεχνική sous vide περιλαμβάνει το μαγείρεμα του φαγητού μέσα σε μια σακούλα κενού αέρος, η οποία τοποθετείται σε ζεστό νερό με σταθερή θερμοκρασία. Έτσι, το κρέας γίνεται εξαιρετικά τρυφερό, χωρίς να χάνει τα υγρά του. Στη συνέχεια, μπορεί να σοταριστεί σε τηγάνι ή να καψαλιστεί με φλόγιστρο.
9. Αέρας και αφροί στη γαστρονομία
Οι σύγχρονοι σεφ αντικαθιστούν τις κλασικές σάλτσες με “αέρα” και αφρούς, φτιαγμένους από φυσικούς χυμούς ή ζωμούς. Αυτοί οι ελαφριοί και αέρινοι συμπυκνωμένοι γευστικοί παράγοντες προσθέτουν ένταση στα πιάτα χωρίς να τα βαραίνουν.
10. Ψήσιμο με υγρό άζωτο
Το υγρό άζωτο χρησιμοποιείται για την παρασκευή του πιο βελούδινου και λεία υφή παγωτού, καθώς παγώνει το μείγμα ακαριαία, εμποδίζοντας τη δημιουργία παγοκρυστάλλων. Σερβίρεται αμέσως, δημιουργώντας εντυπωσιακά σύννεφα “καπνού” πάνω στο τραπέζι.
Οι μέθοδοι αυτές μπορεί να είναι παράξενες, αλλά αποδεικνύουν ότι η μαγειρική μπορεί να είναι μια πραγματική επιστήμη!