Το πρόγραμμα Elevate Greece είναι η δημιουργία ενός Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων, ενός δυναμικού εργαλείου για τις ελληνικές startups που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας αλλά και σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού, προσελκύοντας κεφάλαια από διεθνείς επενδυτές.
Μέσω του Elevate Greece θα παρακολουθείται η πορεία των Startups μέσω δεικτών, θα ανακοινώνονται νέες θέσεις εργασίας και θα μπορούν να υλοποιούνται διάφορες παροχές της κυβέρνησης όπως για παράδειγμα η επιστρεπτέα προκαταβολή σε Startups οι οποίες προφανώς θα πρέπει να έχουν ελληνικό ΑΦΜ ή έστω θυγατρική στην Ελλάδα. Τέλος θα προσφέρονται και εργαλεία προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ:
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Χρίστος Δήμας, σε τηλεδιάσκεψη με την Διοίκηση της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων, παρουσίασε το στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων και τις πρωτοβουλίες-δράσεις που έχουν δρομολογηθεί με στόχο την ενίσχυση της καινοτομίας σε συνδυασμό με την Έρευνα και Τεχνολογία.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι πρόσφατες επιτυχίες ελληνικών startups, παρά τη δύσκολη χρονική συγκυρία λόγω του COVID-19, καθώς και το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων που θα συγκροτηθεί μέσω της πλατφόρμας Elevate Greece με στόχο την χαρτογράφηση και υποστήριξη του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων. Η πλατφόρμα θα λειτουργήσει και ως πύλη εξωστρέφειας του οικοσυστήματος καινοτομίας, ενώ παράλληλα έχει στόχο την ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων (startups).
Ειδική αναφορά έγινε και στην εισαγωγή – για πρώτη φορά στην Ελλάδα –φορολογικού κινήτρου απευθυνόμενου σε Business Angels, ενώ, ταυτόχρονα προωθείται ο υπερ-τριπλασιασμός του συντελεστή των υπερεκπτώσεων δαπανών Έρευνας και Ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις που επενδύουν σε R&D.
Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για αυτές τις θετικές εξελίξεις καθώς αποτελούσαν διαχρονικά αιτήματα του φορέα τους αλλά και του ευρύτερου «οικοσυστήματος» καινοτομίας. Επίσης, εξέφρασαν την επιθυμία για τη σύνδεση της έρευνας των ΑΕΙ και ΕΚ με την επιχειρηματικότητα, είτε μέσω licensing των πνευματικών δικαιωμάτων μίας ευρεσιτεχνίας, είτε μέσω της δημιουργίας τεχνοβλαστών (spin-off), όπου σημαντικό ρόλο θα πρέπει να διαδραματίσουν σύγχρονα Κέντρα Μεταφοράς Τεχνολογίας (TTOs).
Μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης, ο κ. Δήμας δήλωσε: «Είμαστε σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας με στόχο να διαμορφωθεί μία κοινή ατζέντα σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, spin-off και Κέντρων Μεταφοράς Τεχνολογίας, τα οποία αποτελούν τους επόμενους εμβληματικούς στόχους».