1. Μην προσλάβεις κάποιον μόνο και μόνο επειδή το έχει ανάγκη.
Θα ζημιωθείτε και οι δύο.
Σύντομα θα έρθει η ώρα που θα δοκιμαστούν τα πάντα. Η σχέση σας, η συνείδησή του, ο τομέας της επιχείρησής σου τον οποίο ανέλαβε να εργαστεί.
Σύντομα ή θα τον διώξεις με απαίσια συναισθήματα και τύψεις ή θα παραιτηθεί μόνος του με επίσης απαίσια συναισθήματα και τύψεις αλλά και με την πικρή αίσθηση που νιώθουμε όταν χάνουμε τον δρόμο μας και σπαταλήσαμε τσάμπα χρόνο σε κάτι.
Γενικά η ιστορία έχει δείξει ότι δεν θα τον βοηθήσεις καθόλου παρόλο αυτός ήταν ο μόνος λόγος που το έκανες.
Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι ακόμη και στην περίπτωση που είσαι εταιρεία κολοσσός με μπάτζετ εκατομμυρίων, μόλις καταλάβει ότι τον έχεις παροπλισμένο σε πόστο “φιλανθρωπικό” και μη αποδοτικό, είναι πάρα πολύ πιθανό πάλι να φύγει με άσχημα συναισθήματα εκατέρωθεν διότι τον εργαζόμενο δεν τον παρακινεί μόνο το χρήμα όσο περίεργο κι αν ακούγεται εν πρώτοις.
2. Προσέλαβε μόνο αυτούς που θα προσλάμβανες ακόμη κι αν δεν ήταν φίλοι σου.
Μπορείς αν θέλεις να τους δώσεις ένα προβάδισμα ανάμεσα σε υποψήφιους (διάβασε τον επίλογο του άρθρου όμως) αλλά κάνε τους κανονικά συνέντευξη και ζήτα τους βιογραφικό αφού φυσικά έχεις εκδώσει σαφές job description
3. Μέτρα την απόδοσή τους μέσω των αποτελεσμάτων τους και μείνε σε αυτό.
Κάθε τι διαφορετικό από αυτό θα είναι άβολο και για τους δύο. Μη νομίζετε ότι δεν θα το καταλάβει αν του χαρίζεστε και κυρίως μη νομίζετε ότι θα ανεχτεί την φιλανθρωπία σας μόλις την καταλάβει. Οι άνθρωποι είναι περισσότερο περήφανοι και ηθικοί από ότι έχουμε μάθει να πιστεύουμε.
4. Η φιλία βασίζεται στην ισότητα οπότε προετοιμάσου να χάσεις μία.
Θυμήσου όλες τι φιλίες (ακόμη και ερωτικές σχέσεις) που διέκοψες. Αν εξαιρέσεις κάποιους αντικειμενικούς λόγους (απιστία, απόσταση, έλλειψη χρόνου κλπ) πολλές από αυτές είχαν ως βαθύτερο λόγο την έλλειψη ισότητας. Ετοιμάσου λοιπόν να χάσεις μία φιλία.
Επίλογος που πρέπει να διαβάσεις:
Γενικά το να προσλάβεις φίλους είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγεις. Αυτό λένε οι γκουρού των επιχειρήσεων και δεν είναι απλώς μια γνώμη τους, είναι κάτι που έχει τελεσιδικήσει.
Ακόμη κι αν κάποιος είναι ισοδύναμος με άλλους υποψήφιος ή ακόμη και καλύτερος η ίδια η φιλία μπορεί να αποβεί μοιραία για την επαγγελματική σας συνεργασία με αντιστοιχη ζημιά και στις δύο πλευρές αλλά και στην φιλία σας.
Φυσικά δεν αναφερόμαστε στην αντίστροφη διαδικασία όπου δύο φίλοι μοιράζονται το ίδιο όραμα και δημιουργούν μία επιτυχημένη start up. Ακόμη και σε αυτό το μοντέλο συνεργασίας όμως συχνά ο ένας θέλει να απολύσει τον άλλο και απλά… δεν μπορεί.
Πηγή: zoom-out.gr