Οι Ρώσοι πολίτες συμμετείχαν σε δημοψήφισμα την Τετάρτη 1 Ιουλίου εξαιτίας του οποίου θα μπορούν να δουν τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2036.
Ο 67χρονος πρόεδρος υπηρετεί επί του παρόντος τη δεύτερη θητεία του με δύο θητείες ως πρόεδρος μετά τις εκλογές του 2012. Ήταν προηγουμένως πρόεδρος της Ρωσίας από το 2000 έως το 2008.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την συνταγματική αναθεώρηση, έδωσαν την δυνατότητα στον Βλαντιμίρ Πούτιν να παραμείνει στην εξουσία έως το 2036, καθώς στην συντριπτική τους πλειοψηφία ψήφισαν το πακέτο των συνταγματικών αλλαγών.
Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν τη μετατροπή “του πολιτικού συστήματος με τρόπο που θα κάνει τη θέση του Πούτιν αρκετά άνετη ώστε να μην αντιτίθεται από άλλα ισχυρά θεσμικά όργανα
Όπως όλα δείχνουν ο Πούτιν θα αποκτήσει το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για δύο ακόμη φορές. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να παραμείνει στην προεδρία για 16 ακόμη χρόνια, καθώς η κάθε θητεία είναι εξαετής.
Η επιτροπή ανακοίνωσε ότι από τις καταμετρημένες ψήφους περίπου το 70% τάσσεται υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης.
Η ψηφοφορία διεξήχθη με παράλληλη διοργάνωση διαφόρων λαχειοφόρων διαγωνισμών, αλλά και μια μεγάλη διαφημιστική καμπάνια που εστίαζε περισσότερο στις τροπολογίες που αφορούσαν τις συντάξεις (ανάμεσα στις συνταγματικές αλλαγες υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση των συντάξεων) και την απαγόρευση των γάμων ατόμων του ίδιου φύλου.
Αλλες αλλαγές στο σύνταγμα περιλαμβάνουν μέτρα σεβασμού της κληρονομιάς της χώρας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς και ενίσχυση του Κρεμλίνου έναντι των τοπικών και δημοτικών αρχών.
Ορισμένες κοινωνικές αλλαγές εγγυώνται ότι ο ελάχιστος μισθός δεν θα πέσει κάτω από το κόστος ζωής και θα διασφαλίσει ότι οι συντάξεις θα αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου.
“Φυσικά, είναι απλώς ένα συμβολικό δημοψήφισμα, και δεδομένου ότι το ρωσικό εκλογικό σύστημα είναι γνωστό για ευρείες παραποιήσεις, το αποτέλεσμα είναι προκαθορισμένο ό, τι πιστεύει το κοινό”, δήλωσε ο Σεργκέι Ράντσενκο, ιστορικός του Ψυχρού Πολέμου και διευθυντής της Σχολής Νομικής και Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ. (πηγή euronews)
Η κρατική Δούμα της Ρωσίας ενέκρινε ήδη τις αλλαγές στο σύνταγμα τον Μάρτιο, αλλά ψήφισε νόμο που ανέφερε ότι χρειάζονται «λαϊκή υποστήριξη».